Czy będzie oficjalne stanowisko Episkopatu w sprawie zajść w Białymstoku?

Ksiądz Sławomir Marek (proboszcz parafii w Stanowicach na Dolnym Śląsku) krytycznie zareagował na słowa przewodniczącego Episkopatu Polski abp Stanisława Gądeckiego po ataku chuliganów na społeczność LGBT.

– Przemoc i pogarda w żadnym przypadku nie mogą być usprawiedliwiane i akceptowane.

Trzeba wyrazić jednoznaczną dezaprobatę wobec aktów agresji, takich jak te, które miały miejsce w Białymstoku – powiedział rzecznik Episkopatu ks. Paweł Rytel-Andrianik.

– Nie można dialogować ze środowiskami, które nie chcą dialogu, depczą świętości, bluźnią Bogu i deprawują człowieka.

Ale Kościół otrzymał zadanie głoszenia Ewangelii wszystkim i nikt nie powinien być wyłączony z możliwości usłyszenia Dobrej Nowiny. (…)

Dla nas osoby te nie są w pierwszym rzędzie gejami, lesbijkami, biseksualistami czy transseksualistami – one są przede wszystkim naszymi braćmi i siostrami, za których Chrystus oddał swoje życie i które chce On doprowadzić do zbawienia – stwierdził na łamach tygodnika „Niedziela” przewodniczący Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki.

Piotr Szumlewicz (publicysta, związkowiec): Czy episkopat ukarze księży, którzy zachęcali do nienawiści i ją promowali?

Co episkopat sądzi o stanowisku parafii białostockiej, wspierającej faszystów? Czy episkopat odetnie się od nienawistnych wypowiedzi księdza Rydzyka?

Radomir Szumełda (KOD): Moje pytanie brzmi, czy będzie oficjalne stanowisko Episkopatu w sprawie zajść w Białymstoku, a nie tylko wypowiedź rzecznika i czy będzie stanowisko Episkopatu wobec „stref wolnych od lgbt” propagowanych przez znaczną część prawicy.

Barbara Zdrojewska (senator): Zarzewiem wydarzeń w Białymstoku stały się słowa Jarosława Kaczyńskiego, a oliwy do ognia dolał Episkopat.

Ciekawe, czy są gotowi do wzięcia odpowiedzialności za wywołanie wojny światopoglądowej w Polsce. Oby się to wszystko nie skończyło tragicznie.

Słowa abp Stanisława Gądeckiego nie spodobały się ks. Sławomirowi Markowi – proboszcz parafii pw. Najświętszego Serca Jezusowego w Stanowicach pod Strzegomiem.

Duchowny określił przedstawicieli mniejszości seksualnych walczących o swoje prawa jako „wrogów”.